AnslutningMeny
Hjälp > Säkerhet

Internet, en trevlig plats men också farlig! Du är inte skyddad bakom din skärm.
Faktum är att hoten är många och varierade. Hur surfar man med bättre säkerhet? Här är en kort översikt över de faror som lurar och de principer som bör följas för att fortsätta njuta av internet fullt ut.

Nedan hittar du praktiska råd och en enkel och effektiv presentation för att bättre förstå riskerna med cyberspace-surfning.
Du kan också konsultera dokumentationen om:
· e-post och dess olika hot
· skydd av minderåriga på internet

Några exempel på problem som drabbar Nätet
- Virus är skadliga program. Deras syfte är att förstöra eller utnyttja din dator i onda avsikter.
- Spyware är spionprogram. De installerar sig diskret på din dator på ett osynligt sätt. De kan till exempel hämta ditt kreditkortsnummer vid källan, nästa gång du skriver in det på tangentbordet och sedan skicka det till en piratserver.
- Trojaner bygger på samma princip som virus. Deras särdrag är att de väntar på rätt ögonblick för att utföra det onda de är programmerade för.
- Adware är skadliga reklamprogram. De är ofta kopplade till gratisprogram. Adware öppnar påträngande reklamfönster när du surfar på webben.
- Maskar eller worms är attacker som bygger på en sårbarhet för att infektera dig. Till exempel kan en mask vara närvarande på en enkel webbsida. Så snart en webbläsare med en sårbarhet ansluter till den, kommer datorn att omedelbart infekteras.
- Phishing är inte ett program, utan ett försök till onlinebedrägeri. Det innebär att man utger sig för att vara en officiell eller känd webbplats genom att ta dess utseende. Syftet är att utnyttja användarens förtroende. Till exempel kan en cyberbrottsling utge sig för att vara en bank. Han skickar då ett e-postmeddelande till sina offer och bjuder in dem att logga in på bankens webbplats (till exempel genom att påstå att ett bedrägeriförsök som inte har ägt rum) för att verifiera din identitet. Men e-postmeddelandet innehåller en länk till en falsk bankwebbplats: en imitation. Genom att följa instruktionerna i e-postmeddelandet kommer cyberbrottslingen att kunna hämta dina verkliga bankuppgifter med hjälp av den falska bankwebbplatsen.

Symptomen på en sjuk dator
Beroende på typen av infektion är det inte alltid uppenbart att veta om du är infekterad; särskilt eftersom vissa infektioner föredrar att inte bli märkta. Å andra sidan, om din dator är onormalt långsam, om du stöter på ett stort antal buggar eller om reklamfönster (kallade pop-up) dyker upp av sig själva ofta, är det mycket troligt att du är infekterad.

Programvaruskydd
- Brandväggen filtrerar utbytet från din dator till utsidan och från utsidan till din dator. Dess syfte är att förhindra obehöriga och/eller farliga intrång. Alla operativsystem (Windows, Linux, Mac OS, etc.) har sin egen brandvägg.
- Antivirusprogrammet kontrollerar dina inkommande filer och förhindrar deras exekvering vid tvivel eller hot. Det måste absolut vara utrustat med ett boende skydd. Det är det boende skyddet som kontrollerar filerna du kör på din dator i realtid. Då och då måste du köra en skanner som kommer att kontrollera de andra filerna. Ett bra antivirusprogram behandlar också trojaner, spionprogram och andra typer av infektioner. Det är dock viktigt att veta att ett antivirusprogram aldrig är 100 % effektivt. Det kommer bara att kunna känna igen skadliga koder som redan är kända och listade i dess databas. Varje gång du accepterar en fil på din dator, även med ett uppdaterat antivirusprogram, är det en potentiell risk du utsätter din dator för.
- Antiphishing integreras i din webbläsare. Det kommer att kontrollera mot en server i realtid om varje besökt webbplats inte är listad som phishing. På samma sätt som antivirusprogrammet ersätter det inte din vaksamhet eftersom phishing-webbplatser kanske inte ännu har upptäckts och klassificerats som sådana.
- Uppdatering av ditt operativsystem och dina program är nödvändig. När uppdateringar är tillgängliga, vänta inte. Utöver att tillföra innovationer kan uppdateringar korrigera befintliga sårbarheter. Om du kan, automatisera uppdateringen av dina program. Dessutom, se till att ha ett antivirus med en uppdaterad databas. Det är bättre med ett uppdaterat gratis antivirus än ett betalat antivirus som är föråldrat.

Att skydda din dator kräver inte en förmögenhet. Faktum är att gratis säkerhetsprogram finns tillgängliga för dig.
Om du väljer ett gratis antivirusprogram, bör du veta att Avast är erkänt som det bästa för PC. När det gäller brandväggen är ditt operativsystem normalt utrustat med en. Så, håll bara ditt system uppdaterat. Slutligen, för antiphishing, är de vanligaste webbläsarna (Internet Explorer, Opera, Firefox och Safari) utrustade med det, men funktionen är inte alltid aktiverad. Kontrollera i din webbläsares inställningar om det är fallet.

Säkra och krypterade webbplatser
När du ska göra ett köp och kommunicera konfidentiell information av banktyp, se till att du är på en pålitlig webbplats och att du är under det krypterade HTTPS-protokollet (webbplatsens URL ska börja med https:// och inte http://, dessutom ska ett hänglås visas i statusfältet) under kommunikationen.

E-post är idag ett av de viktigaste sätten att lura dig på Nätet. Antispam och antivirus integrerade i e-postlådor kan inte skydda dig helt. Detta tvingar dig att vara mer vaksam. Till exempel finns det skadliga program som kan ta över din e-postadress, söka i din adressbok och skicka skadliga e-postmeddelanden till alla dina kontakter och utge sig för att vara du. Läs mer…

DanskDeutscheEestiEnglishEspañolFrançaisHrvatskiIndonesiaItalianoLatviešuLietuviųMagyarNederlandsNorskPolskiPortuguêsRomânSlovenskýSlovenščinaSuomiSvenskaTürkçeViệt NamČeštinaΕλληνικάБългарскиУкраїнськарусскийעבריתعربيहिंदीไทย日本語汉语한국어
© eno[SV] ▲ Villkor Nyhetsbrev